Slik vasker du cashmere

De fleste av oss har opplevd et vaskemaskinsrelatert uhell der den nye genseren røk etter første vask; eller har du kanskje hatt en episode med flekker hvor kjerringrådene har kommet til kort? For at vi alle skal unngå samme feil, og kanskje redde noen nye plagg fra en dyster skjebne, bær du ta noen forholdsregler. 

Alltid husk å lese instruksjonene. Det er sjeldent alle plagg har de samme forutsetningene, og det er viktig at du tar utgangspunkt i hva det faktisk står på vaskelappen. Det er som regel ikke noe problem å vaske cashmere i vaskemaskinen, men først må du dobbeltsjekke på vaskelappen at det spesifikke plagget faktisk kan vaskes i maskin. 

Det meste av ull vil nuppe noe –også cashmere. Dette er ikke til å unngå og har ingenting med kvalitet å gjøre. Nupper er lette å fjerne enten med en cashmerekam, eller bare ved å nappe dem vekk med fingrene. Bruk gjerne vår cashmerekam fra Ferner Jacobsen. 

Ved vask bør du bruke ullinnstillingen ved maks 30° C samt bruke et vaskemiddel uten enzymer og blekemiddel. Dropp også tøymykner. Vi anbefaler kaldere vann og så lite omdregninger som mulig. Jo stillere vannet er, jo mindre er sansynligheten for at den krymper. Bruk helst vaskepose og unngå å vaske den andre plagg. Vær oppmerksom på at smykker, glidelås og andre gjenstander med skarpe kanter kan skade plagget ditt. Både ull og cashmere liker å bli luftet! Ikke vask det for mye. Cashmere burde derimot ikke vaskes sammen med andre tyngre tekstiler som denim, og burde alltid legges i en vaskepose. Ikke fyll opp vaskemaskinen for mye, og bruk et vaskemiddel som er ment for de litt mer delikate stoffene, for eksempel vaskemiddel for ull. De fleste vaskemaskinger i dag har egne program for slike plagg, så bruk det som passer best i henhold til den maskinen du har tilgjengelig samt velg lavest mulig sentrifugering. Er plagget fortsatt vått når det er ferdigvasket, press ut den siste fukten med et håndkle.

 Om det har kommet en flekk på plagget, ikke vask det med høyere grad enn anbefalt. Prøv heller å fukte den spesifikke flekken og gni inn litt flekkmiddel (følg anvisningene), deretter legg det i vaskemaskinen med resten av tøyet og vask på vanlig måte. Husk å ikke gni for hardt på flekken, da dette kan få fargen på stoffet til å løse seg opp og dermed lage en permanent flekk.

Er uhellet først ute? Har du krympet et plagg av ull eller cashmere er et kjerringsråd som faktisk fungerer å håndvaske plagget med balsam og strekke det ut for tørk. 

En cashmeregenser eller annet plagg i cashmere tørkes ved å rulle det i et mykt håndkle, trykkes forsiktig på håndkleet og så tilslutt la det tørke liggende flatt på toppen av håndkleet. Cashmereplagg skal brettes og legges flatt, ikke henge. Dersom du ønsker å tørke det ute bør du unngå direkte sollys. Når et plagg ikke brukes over tid bør det legges i en støvpose eller lukket klespose. Legg gjerne ved sedertrekuler eller en lavendelpose, det holder uvelkomne møll på avstand.