Slik klargjør du garderoben etter ferien

Etter en deilig sommer kan det være tøft å vende tilbake til kontoret. Med et lite løft i garderoben kan du glede deg til å ta på jobbantrekket og sakte, men sikkert vende tilbake til hverdagen.


Sorter, rydd og gi bort

Når ferien er over, er det dessverre på tide å gå gjennom klesskapet og rydde plass til hverdagen. Selv om sommeren ikke nødvendigvis er et fullstendig tilbakelagt kapittel, kan det være nyttig å legge vekk en del av ferieantrekkene dine enn så lenge. Skaff deg oversikt over hva du har, hva du bruker og hva du aldri kler deg i.

Rydd unna det du kun bruker i sommerferien, sørg for at det er rent, og pakk det pent bort til neste sommersesong. Å gjemme vekk klær gjør også at du glemmer litt hva du faktisk har. Når det er på tide å finne frem sommertøyet igjen, kan du bli gledelig overrasket over alle de fine plaggene du hadde glemt, og kanskje på den måten unngå å kjøpe noe nytt fordi du er lei av alt du har.

Gi gjerne bort ting du aldri bruker. Er du usikker på om du vil gi fra deg visse plagg, bør de prøves på. Fremdeles usikker? Gi deg selv en tidsfrist. Har du ikke brukt plagget innen da, bør du gi det bort.


Planlegg antrekk

Ved å få en skikkelig oversikt over klesskapet og dets innhold, vil det være mye lettere for deg å planlegge antrekk og finne ut hva som går godt sammen. Jo flere plagg som kan kombineres, desto bedre. Hvem har vel ikke stått hjemme på morgenkvisten sent i uken, frustrert over at du har «brukt opp» alle antrekkene?

Gjør litt ut av ryddesjauet – prøv gjerne på ulike plagg, og test ut nye kombinasjoner. Det er også lettere å se hva du liker når du har det på, enn når det ligger brettet bort i skapet. Plutselig oppdager du hvorfor du ikke orker den litt for trange buksen, eller hvorfor du aldri finner en anledning til å bruke toppen som er akkurat for gjennomsiktig til jobb.

Plasser ting smart i skapet, og fargekoordiner gjerne dersom du har mulighet. Da går forberedelsene før jobb mye raskere. Ta bilder av plaggene som gjerne skulle hatt flere partnere, slik at du lettere kan finne noe som passer til garderoben når du skal ut og shoppe.


Overdelene du må ha

Personligheten og arbeidsplassen din dikterer ofte hva du går med på jobb. Likevel er det visse plagg som burde eksistere i enhver kvinnes arbeidsgarderobe. Nå som vi også går høsten i møte er det nok av moteriktige overdeler å sikle etter.

Ønsker du deg en mer eksklusiv og helhetlig look, bør du la blusen erstatte t-skjorten. Gå gjerne for en i variant i strykefritt stoff. Da vil du i spare masse tid om morgenen og overdelen vil dessuten holde seg flott gjennom hele dagen. Luksuriøse fibre som silke og kashmir gjør også blusen perfekt til jobbhverdagen, samtidig vil det også være utrolig komfortabelt på. Bluser kommer i ulike fasonger og farger. Du kan velge kortermede varianter dersom det fremdeles er varmt i været, modeller med kule detaljer for en statement look, eller spreke farger for et livlig utseende.

Alle karrierekvinner bør også ha en klassisk jobbskjorte, gjerne i hvitt – som går til alt i garderoben. Velg en modell som passer din kropp best, og husk at du kan kle skjorten opp eller ned veldig enkelt. Om høsten passer den for eksempel perfekt under en komfortabel genser i merinoull eller andre deilige stoffer – også et plagg som bør ha sitt hjem i alle kvinners jobbgarderobe.  


Kle deg godt

Sommeren forsvinner før du aner det, og plutselig står du i alt for tynne klær og hutrer i høstvinden. Dersom du ikke allerede har det, er det er en god idé å investere i en varm jakke eller kåpe til høsten, før temperaturen faller for mye. Kåpen passer utmerket til og fra jobb på denne tiden av året.


De perfekte underdelene til jobb

Det finnes et hav av ulike bukser som passer perfekt til jobb. Penbukser kan dra opp et hvert antrekk, chinos er stilige, men komfortable og jeans passer til så og si alt. Bukser er herlige når sommeren takker for seg. Morgenpendlingen blir desidert varmere og mer behagelig, det er enkelt å holde bukser ved like, de kan brukes oftere til ulike topper, og når sommerfargen begynner å forsvinne vil de dekke blekende legger og lår med stil.  

Et fint alternativ til bukse eller jeans kan være et lekkert skjørt. Til jobb bør du være oppmerksom på lengde. Mange arbeidsplasser ser helst at det strekker seg til kneet eller lenger. Om høsten vil det muligens bli aktuelt med tykkere strømpebukser, og da er ullvarianter flotte. Merinoull er et av de beste valgene, da denne ullen er myk og ikke klør.


Det enkle er ofte det beste

Kjole og jump suit er noe av det lureste du kan ha i klesskapet. Her får du et helt antrekk i ett eneste plagg. Det er enkelt å style begge plaggene med jakker, smykker og sko – og du vil se utrolig fasjonabel ut, uten noe bryderi. Slike plagg er både tidsbesparende, og kan brukes i ulike settinger uten noe problem. En kjole glir for eksempel rett fra jobb til middag ute, og cocktails på byen.     

Husk å velge kvalitetsplagg når de må gjøre et stort inntrykk alene. Gå for stoffer som er holdbare og derfor bevarer den samme fine fasongen.


Fra topp til tå

Sko er viktig på jobb. De skal helst se presentable ut, passe til antrekket og være behagelige gjennom hele den lange arbeidsdagen.

Dersom været blir kaldere og våtere kan det være lurt med et par innesko som har fast plass på kontoret. Pumps eller flats er lekre jobbsko, men kan fort bli ødelagt under dårlige værforhold. Boots og støvletter er fantastiske ute, men kan bli varme og upraktiske inne på jobb. Det er også utrolig deilig å kunne skifte til noe du vet er rent – og gå med dette inne hele dagen.  


Enkel handleliste til den komplette høstgarderoben for jobb

 • En kortermet bluse
 • En langermet bluse
 • En hvit jobbskjorte
 • Genser i merinoull eller kashmir
 • Et par penbukser eller chinos
 • Et par gode jeans
 • Et lekkert knelangt skjørt
 • En knelag kjole
 • En nydelig jumsuit
 • En god ytterjakke eller kåpe  
 • Undertøy som passer til alt
 • Lave sokker
 • Gode strømpebukser
 • Deilige jobbsko til kontoret

Husk at jo mer av klesskapet ditt som passer sammen, desto lettere blir det å skape nye antrekk. Men det viktigste av alt er at du er komfortabel på arbeidsplassen. Det gjør deg klar til å gjøre en formidabel jobb!