Slik gjør du garderoben klar for våren

Er det virkelig sant at våren er i anmarsj? Den vidunderlige årstiden fører med seg en nyvunnen optimisme – og mye står på agendaen. Det skal vaskes og ryddes, og vinterklær skal pakkes bort til fordel for flagrende stoff og lysere farger. Her er alt du må huske på når året går fra vinter til vår, og det er tid for å omorganisere garderoben.


Vedlikehold av dunjakke

Etter en lang vinter er det deilig å pakke bort vinterjakken. Daglig bruk av den samme jakken gjennom en lang sesong, gjør at den sannsynligvis ikke er like fin som ny lenger. Likevel må du for all del ikke putte dunjakken i vaskemaskinen – ikke en gang på håndvaskprogram. Det er nemlig ikke temperaturen det står på; dun blir ødelagt i kontakt med mye vann.

Har jakken flekker på utsiden, bør du i første omgang tørke det vekk med en fuktig klut, for så å gå over med en tørr klut. Dette kan du med fordel gjøre gjennom hele vinteren, slik at flekkene ikke finner seg alt for godt til rette i materialet. Før du skal pakke bort jakken til fordel for lettere plagg, anbefales det å sende den på rens. En skånsom behandling av tøyet vil sikre at du kan beholde dunjakken din i mange år fremover.

Les også: Derfor bør du sende klærne dine på rens


Oppbevaring av vinterklær

De færreste har plass – og lyst – til å ha vintergarderoben tilgjengelig blant de sesongriktige klærne. Når det er sommer, vil man helst slippe å bli minnet på vinterens eksistens. Lofts- og kjellerbod er vanlige lagerplasser for de varme plaggene gjennom den varme sommeren. Og for at de skal holde seg i god stand, er det lurt å være føre var. At møll finner veien til vinterklærne er nemlig ikke et ukjent utfall. For å unngå møllinvasjon, finnes det en rekke triks:

  • Møll elsker matrester, fett og svette, og det er derfor viktig at plaggene som pakkes vekk er rene og pene.
  • Derimot kan de ikke fordra såpe eller sedertre. Du kan med andre ord forebygge ved å plassere såpestykker eller en ting laget av sedertre fint innimellom plaggene.
  • Vakumpakking er et godt alternativ, men ikke alle har dette tilgjengelig. Å pakke inn tøyet i lufttette beholdere er et minimum.
  • Mistenker du at du har møll i omløp, bør du ta en grundig runde med støvsugeren i skapet eller boden. Husk å erstatte posen med en ny før du sier deg ferdig.


Rydding og sortering

Når det kommer til rydding av boden, er det forbausende lett å tenke at «det tar jeg til høsten». Boden er kanskje ikke så mange kvadratmeter stor, men så kommer sommeren og flere ting får plass i boden. Gjenstander flyttes og byttes plass på for å få best plassutnyttelse, og vips har du mistet kontrollen. Når vinteren nærmer seg, har du ikke lenger snøring på verken hva du har eller hvor det befinner seg.

Gjør deg selv en tjeneste og ta tak i det umiddelbart! Når vintertøyet pakkes ned i boden eller opp på loftet, bør du lage deg et system. I stedet for å sette lapper på boksene og skrive ned innholdet med spritusj, kan det være en idé å markere dem med bokstaver eller tall. Deretter lager du et dokument på mobilen hvor du noterer hva som oppbevares i de ulike boksene. Trenger du å flytte på noe i løpet av året, er det en smal sak å oppdatere det digitale dokumentet.

Les også: Hvordan stryke skjorter? Våre 5 beste tips


Gammelt ut, nytt inn

Ingenting skriker vår like mye som litt nytt tøy i garderoben. Det er en fantastisk følelse å oppdatere klesskapet – i hvert fall når været maner om å være utendørs nesten hele tiden! For en myk start på våren, uten å bli forkjølet, er det smart å ha en jakke av lettdun tilgjengelig ved ytterdøren – også for menn.

Litt lenger utpå våren er det også på tide å finne frem jakken som kan styles til ethvert antrekk, nemlig den eminente skinnjakken. Dette plagget rusler oppover og nedover trendbarometeret, men forblir på en magisk måte likevel alltid populær. Deilig er det også å ta seg en rusletur i vårværet med en komfortabel og moteriktig vest – når det fremdeles blåser litt, men solen likevel steker i nakken. God vår!