Slik finner du perfekte jeans til din kropp

Alle elsker jeans, men det er ikke alltid like enkelt å finne det rette paret. Derfor har vi laget denne guiden for å gjøre jakten på de perfekte buksene litt enklere.

Olabukser, denim, dongeribukser eller jeans? Uansett hva du kaller det bør disse buksene være en del av enhver garderobe. Plagget er tidløst og kommer i så mange stiler, modeller og farger at alle kan finne sin favoritt. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er de riktige buksene for deg, men her får du noen råd som kan bidra til å gjøre shoppingrunden enklere.


MED ELLER UTEN STRETCH?

Skal man velge bukser med eller uten stretch? Dette er et spørsmål mange stiller seg når de skal kjøpe jeans. Dersom du velger bukser uten stretch vil de vare i mange år, og de vil få en naturlig slitt look som er ettertraktet av mange. Dette innebærer imidlertid at du må gå dem inn først, som kan være litt ubehagelig i starten. Når du har brukt dem lenge nok vil jeansene sitte som støpt og være de mest behagelige buksene du eier. Fordi denne typen denimbukser vier seg ut, er det lurt å gå ned en halv størrelse.

Velger du stretchbukser får du behagelige jeans fra første dag. Ulempen er at disse buksene ikke vil være like slitesterke og vare like lenge som et par originale olabukser. Likevel er dette en stor favoritt, og det med god grunn. Det er lite som kan måle seg med et par nye jeans som sitter perfekt fra første stund. Dersom du kjøper jeans med mye stretch er det viktig å ikke kjøpe dem for små. Disse buksene vil holde passformen og ikke utvide seg på samme måte. I tillegg vil buksene slites raskere dersom de er for trange.

 

Les også: Hvordan vaske jeansen uten å ødelegge den? 

 

Flared jeans

PASSFORMER FOR ALLE

Det er så mange ulike jeansmodeller der ute, at alle vil kunne finne en bukse med en passform som passer sin kropp. Det er viktig å huske at ingen skal fortelle deg at du ikke kan bruke de buksene du vil, selv om noen har sagt at du ligner på en eller annen frukt som ikke kan gå med disse buksene. Dette kan fungere som en retningslinje, ikke en fasit.


Bukser med rette bein

Den modellen de fleste av oss kjenner best, er jeansen med rette bein. Slike jeans kan beskrives som ærlige bukser, da de verken skjuler eller fremhever noe. Dette er bukser som passer alle, uansett stil. Buksene gir i tillegg en illusjon om lenger bein, noe som er gode nyheter for de som har korte bein de skulle ønske var lenger.


Boyfriend jeans

Løstsittende bukser som er enkle å bevege seg i er ikke å forakte. Selv om alle kroppsfasonger kler boyfriend jeans, tar disse seg spesielt godt ut på damer som faller under kategorien slank med smale hofter.


Slim- og skinnyjeans

For mange er spørsmålet: Hvor smale bukser skal jeg gå for? Slim og skinny fit jeans har lenge vært i motebildet og passer de fleste. Like kule til korte topper som til store stikkegensere. Kanskje spesielt kule på de med lange bein som ikke er redd for å skjule det.


Bootcut

Ikke helt slengbukser, men likeså flatterende. Bootcut jeans er smal over midje og lår, og bredere fra knærne og ned. Et hemmelig våpen for deg som skulle ønske at beina var slankere eller vil balansere ut formene rundt hofter eller lår. Ekstra stilig med høye hæler.


Flared

Slengbuksene er tilbake. På samme måte som ved bootcut vil disse buksene gi illusjonen av lenger bein. Slengbukser kan også få deg til å virke lavere enn du egentlig er, dersom dette er ønskelig.

Jeans i forskjellige former

HØYT ELLER LAVT LIV?

Nesten viktigere for selvfølelsen er bukselivet. Dette bør man være obs på når man handler.

Lavt liv: En lav skjæring fremhever midtpartiet. Dette er veldig kult på både lave og høye damer med slank kroppsfasong. En bukse med lavt liv vil også skape illusjon av en lenger overkropp. Har man «litt ekstra» rundt hoftene eller magen er dette buksene å unngå. Hvis du er ute etter en bukse som gir deg mer rumpe bør du velge en bukse med høyere liv.


Høyt liv:
Høyt liv er flatterende for de fleste kropper, da det kan gi illusjonen av lenger bein. Det er ikke mye hold-in i strikk, men har du mer tradisjonell denim kan det fungere godt. Er du på jakt etter å skjule magen og ønsker en bukse med mye stretch kan det være bedre å velge en bukse med middels høyt liv istedenfor.


Middels høyt liv:
Om du vil skjule magen er en bukse med middels høyt liv å foretrekke. Dette er en skjæring som passer alle og er veldig nøytral.

 

Les også: Tramarossa: Verdens vakreste jeans?


JEANS I ALLE FARGER

Når det kommer til farge på olabuksene gjelder de vanlige reglene også her. Mørke farger får deg til å virke smalere og lyse farger fremhever formene dine. Når det er sagt betyr ikke det at valget trenger å stå mellom mørk og lys denim. Det finnes mange spennende farger der ute!

Svart, mørk blå, burgunder og mørk grå kler de aller fleste, og er kult å kombinere med en overdel i samme farge for å gi uttrykk for en enda smalere silhuett.

Dersom du har lyst på en lys jeansbukse, men ikke vil fremheve bakenden, bør du velge en jeans som ikke er lysere under rumpa. Slitte partier, utsmykninger og fargeendringer trekker blikket til seg og fanger oppmerksomheten.