Slik blir du ferdig med julegavene i november

Når julen endelig ringes inn og du akkurat har rukket å dra kortet og pakke inn den siste julegaven, er det forbausende lett å tro på seg selv når man sier: Neste år skal jeg være ferdig med alt før desember står for dør. Likevel havner de fleste på det samme siste liten-kjøret år etter år. Hvorfor er det så vanskelig å bli ferdig med alle julegavene i god tid, og er det egentlig mulig å bli ferdig med alt i oktober eller november?


Julestria trenger ikke gå ut over sofakosen

I tillegg til julebord, kommer handling av gaveinnpakning, julekonserter, kø på veiene, i butikkene og i kollektivtransporten, mathandling, planlegging av julen og diverse aktiviteter med familien. For ikke å snakke om at desember som regel medfører en svært travel innspurt på jobben. Så hvordan skal man klare å bli ferdig med julegavene?

Det finnes heldigvis noen triks i boka. Neste gang er det kanskje du som sitter under pleddet i sofaen og nyter noe godt i glasset på første søndag i advent, mens du fryder deg over alt det de fleste foran seg. Hvor deilig er det ikke da å kunne lee hodet til siden for å ta inn det vakre synet av alle gavene som er ferdig handlet og innpakket?


Julebordene, en tidstyv av dimensjoner

For å ta det første først: Det er litt av en utfordring å legge pakkene på hylla og kun fokusere på å kose seg i adventstiden. Høsten er et kappløp med tiden for mange, og det er lett å lure seg selv til å tro at desember stort sett er en rolig måned – sett bort i fra et og annet julebord. Når det første adventslyset tennes, er det vanlig å ha en slags forventning om lav puls. Problemet er bare at det ikke stemmer. Aldri!

Julebord er én ting; den tar opp mye tid, men ikke bare på selve festen. I forkant trenger du kanskje et nytt antrekk eller noe ekstra tilbehør. I tillegg må du iblant handle inn mat eller drikke – og dessuten bruke av verdifull adventstid på å gjøre deg klar for kvelden. Dagen derpå tilbringes gjerne i vater, og vips har det gått to hele dager. To av totalt 23 verdifulle adventsdager. Minner om at dette kun er ett julebord.

Les også: Hva har man på seg på julebord?


Kjøp julegaver hele året

Å bli ferdig med alle gavene i god tid handler i stor grad om å bestemme seg. Legger du en plan om å handle julegaver hele året, ender du ikke bare opp med å eliminere logistikktåka mot slutten av året. Et resultat av alltid å ha årets julegaver i bakhodet, er at du også vil ende opp med å gi enda mer personlige gaver! Å skulle være kreativ på kommando tre dager før jul er en tilnærmet umulig oppgave. Det er ikke da du husker på den gangen i mai eller august, da personen du er glad i fortalte deg om et eller annet vedkommende likte eller var interessert i.

Tenker du en dag i februar: Dette ville vært en fin gave til henne eller ham! ... da bør du svinge deg rundt og kjøpe det umiddelbart. Ha en egen hylle eller en plass i skapet til julegaver. Pakk dem inn med en gang eller vent til senere. Klarer du å ha julegavehjernen påkoblet i et helt år, skal du se at det straks går på automatikk.

 

Les også: Ute i siste liten? 3 julegavetips til ham


Gode notater er gull verdt

Har du ikke plass, penger eller lyst til å gå rundt og handle inn gaver året rundt, kan du nøye deg med et notat på mobilen. Skriv ned løse eller faste idéer, tanker, gaver andre har gitt eller du har fått, minner du har opplevd med personene i omgangskretsen og lignende. Dette notatet vil være gull verdt når høsten melder seg og du skal begynne å tenke på julegaver!

 

Les også: 6 julegavetips til den som har alt!


Handle julegavene på nett

Hva gjorde man egentlig før i tiden, før alt bare var et tastetrykk unna? Spar deg for slaps i gatene, lange køer, sure mennesker, varme boblejakker i butikker og alt annet gufs man forbinder med fysisk julegavehandling. Handle julegavene på nettet – trygt i ditt eget hjem!

 

Les også: Hemmeligheten bak vellykket nettshopping!

 

Dette tipset er like enkelt som det er genialt. I tillegg slipper du å dra med deg ting du egentlig ikke skulle kjøpe eller trenge. Det sparer deg også for kaffe- eller rastestopp med mat og drikke som egentlig ikke var så god som sulten hadde lurt deg til å tro.