Skikk og bruk av sløyfe – når og hvordan?

Sløyfen har gått gjennom en transformasjon. Fra å være forbeholdt overklassen og stive selskaper, kan vi nå se sløyfen på alle typer mennesker i alle mulige settinger.

Sløyfens historie er faktisk overraskende ung. Det virker som om den alltid har vært en del av den mer sofistikerte gardes garderobe, men sannheten er at dette tilbehøret ble introdusert til verden av soldater fra Kroatia under trettiårskrigen på 1600-tallet. De benyttet seg nemlig av stoffbiter med knuter på for å holde skjortekragen igjen. Franske soldater falt for moten og tok den med seg til hjemlandet etter krigen, hvor trenden spredde seg som ild i tørt gress.

Det tok ikke lang tid før overklassen adopterte, justerte og tok monopol på sløyfen, men ikke før på 1700-tallet hadde sløyfen blitt hovedtilbehøret i mannens garderobe.


Sløyfen blir unisex

Gjennom mange år var sløyfen forbeholdt menn. Selv om flere kvinner våget seg til å bruke den tidlig, ble det ikke normalisert før på 20- og 30-tallet. Da var det Hollywoodstjerner som Marlene Dietrich og Katharine Hepburn som plukket opp sløyfen og bar den på storskjermen. Skuespillerne ble kjent for å kle seg i herremote, og banet vei for en aksept blant det vestlige samfunnet, slik at kvinner også kunne bruke dette stereotypiske mannetilbehøret.


James Bond eller Justin Timberlake

I nyere tid har det vært filmkarakterer og kjendiser vi ofte forbinder med den tidløse sløyfen. De fleste vil nok særlig tenke på James Bond når de ser for seg sort dress med en lekker sløyfe i halsen. Musikeren Justin Timberlake er også kjent for å velge sløyfe fremfor slips, spesielt under prisutdelinger.

Likevel ser vi også en trend blant mindre høytidelige begivenheter hvor sløyfen ofte blir brukt. Mange artister har for eksempel begynt å bruke sløyfen som en del av sin hverdagslige stil. Pharrell Williams, Snoop Dogg og Big Sean er noen av disse. Sløyfen har også blitt omfavnet av hipsterkulturen hvor den ofte blir båret sammen med bukseseler og hatter. 

Uansett om du skal i en galla, på en sofistikert fest, eller bare har lyst til å skille deg ut på en enkel og kul måte – kan sløyfen være riktig for deg. Dette er det perfekte tilbehøret i herregarderoben som du bør benytte deg av like mye som slips.
 

Ulike sløyfetyper

Det finnes tre ulike sløyfetyper:

  1. Den du har knytt selv
  2. Den som har blitt knytt for deg
  3. Clip-on-sløyfen 

Enhver voksen mann burde investere tid i å lære seg å knyte en skikkelig sløyfe. Det ligger flust av inspirasjonsvideoer, samt tips for hvordan du får det til, på nett. Det finnes ikke noe flottere enn en mann med sløyfe, men dersom det oppdages at du ikke har klart å knyte den selv, forsvinner litt av sjarmen.

Har du dårlig tid eller vonde hender går det selvfølgelig an å få andre til å knyte den for deg. I de fleste butikker hvor sløyfer blir solgt kan du få hjelp til dette. Gjør du det riktig, vil du heller ikke trenge å knyte hele sløyfen opp før du tar den av og på. Du skal enkelt kunne tre den på og beholde sløyfeformen uten problem.

Clip-on sløyfen er den aller enkleste av sløyfene. Du kan få tak i en slik i svært god kvalitet, men det er ikke lett. Disse kan fort fremstå stive og billige, og vi anbefaler derfor ekte vare.


Velg rett sløyfe for deg

I dag kan du stort sett bruke sløyfe til enhver anledning. Husk bare at dersom du skal på et finere arrangement, bør du velge en sløyfe i kvalitetsmateriale som står til dressen du skal ha på. Til hverdags kan du for eksempel velge en mønstret sløyfe i mer avslappet stoff som bomull eller ull. Det er viktig at størrelsen på sløyfen passer til ditt ansikt og din kropp. Balansegangen kan være vanskelig, men ikke umulig – du må bare vite hva du skal se etter.

Butterfly Bow Tie er en bred og stor knute og kan brukes til de fleste anledninger. Den fungerer best til menn med større nakker.

Skinny Bow Tie er smal og nedtonet. Den er klassisk og tradisjonell, men bør ikke brukes av de med bred nakke og skuldre eller et større hode.

Thin Bow Tie og Normal Bow Tie er sløyfene de fleste forbinder med normalen. De er smalere enn Butterfly, men videre enn Skinny Bow Tie – og kan derfor som regel brukes av de fleste.

Diamond Bow Tie er også kjent som James Bond-knuten. Dersom du er på jakt etter noe som skiller seg litt mer ut er dette sløyfen for deg. Med diamantformer på hver side av knuten er dette en spiss og kul variant av sløyfen. 

Det blir sagt at menn som går med sløyfe ikke er redd for å trå ut av sin komfortsone. Vær den mannen! Du vil bli overrasket over hvor stilig du vil fremstå.