Skikk og bruk av mansjettknapper

 

Djevelen ligger i detaljene; bruk av mansjettknapper kan forvandle en alminnelig bekledning om til et fremragende antrekk.

En mansjettknapp er ikke en vanlig knapp som sådan; den er ikke festet til et klesplagg. Det er et lite redskap som brukes til å binde sammen mansjettene på en skjorte. En skjortemansjett er en linning som avslutter ermet på plagget, og har spilt en sentral rolle i motebildet for både kvinner og menn i mange år. Fordi mansjettknappen har samme funksjon som andre knapper, kalles den likevel en (mansjett)knapp.


1. Hva er en mansjettknapp?

En klassisk mansjettknapp består av tre deler. Fronten er selve «knappen», altså den delen som synes når du har på deg skjorten. Fra fronten går en stang, som går gjennom knapphullene på mansjetten, mens låsepinnen avslutter stangen. Låsepinnen sikrer at mansjettknappen sitter på plass og ikke faller av. For å kunne bruke mansjettknapper, trenger du en skjorte med doble eller franske mansjetter.

Les også: Eton-skjorten – diskré, skandinavisk eleganse


2. Finnes det ulike typer mansjettknapper?

Ja! Mansjettknapper kommer i mange ulike utgaver, design, materialer og farger. På den måten er menn med alle slags preferanser sikret å finne noe de vil like. Ulike mansjettknapper passer også til ulike skjorteermer, og det er ikke nødvendigvis noen fasit på hva som fungerer best til hva.

Du finner mansjettknapper i et bredt utvalg materialer. Rustfritt stål er en klassiker, og utstråler en gråaktig glans som gjør dette materialet enkelt å kombinere med skjorter i alle mulige farger. Dette er helt klart det vanligste materialet mansjettknapper kommer i, men det er bare fantasien som setter grenser for hvordan en mansjettknapp kan lages; også titan, platina, kobber, bronse, sterlingsølv, gull, tre, skinn, og silke er materialer som benyttes.


3. Hvordan velge riktig mansjettknapper?

Noe av det som er gøy med mansjettknapper, er at det ikke finnes noen fasit. Det er en liten detalj til antrekket, noe som gjør at du står overfor to valg: Du kan velge noen enkle og klassiske mansjettknapper som fullfører antrekket, men ikke gjør mye ut av seg. Typiske anledninger vil være i profesjonelle sammenhenger hvor det ikke er forventet at du skal gjøre så mye ut av deg, men også begravelse og til hverdags, når du ikke skal noe spesielt. Noen ganger skal et antrekk bare harmonere med omgivelsene.

Er det derimot snakk om å være bryllupsgjest, konfirmasjonsgjest eller festgjenger, byr anledningen seg til å ta i bruk et par mansjettknapper som ikke bare går i ett med antrekket, men som også tilføyer noe ekstra til uttrykket ditt. Har du lyst til å prøve noe nytt, men er ikke helt i humør for å ta på deg en lilla dress? Da er et par elegante og særegne mansjettknapper kanskje akkurat den ekstra detaljen til antrekket du har lett etter. Det gir deg en raffinert touch av god stil.

Les også: Den store skjorteguiden til mannen


4. Trenger jeg å vaske mansjettknapper?

Det finnes ikke noe flottere enn et smykke – som mansjettknapper jo må sies å være – som skinner. Samtidig er det tilsvarende kjedelig å gå kledd i et antrekk som ikke er godt ivaretatt. Mansjettknapper må også vedlikeholdes for at de skal bevare sin opprinnelige glans.

Du har to valg for hvordan du ønsker å rengjøre mansjettknappene dine. Den absolutt beste måten er å overlate jobben til en profesjonell gullsmed. Dette er fagfolk som har kunnskap og tilpassede redskap som gjør at du kan få knappene i retur i fantastisk stand. Har du mansjettknapper med edelsteiner, er det en absolutt nødvendighet å la gullsmeden rengjøre dem. For rimeligere mansjettknapper, er det også et alternativ å ta fatt på vasken selv. Her er det viktig å ta seg god tid, og heller pusse lenge og forsiktig, enn å prøve å bli ferdig så fort som mulig.


Du trenger:

Skål med lunkent vann

Skånsomt rengjøringsmiddel (sølvpuss dersom knappene er av sølv)

Ren og myk tannbørste

Tørr bomullsklut


Slik gjør du:

  1. Finn frem en skål med lunkent vann og ha i en liten dråpe rengjøringsmiddel.
  2. Dypp tannbørsten så vidt oppi vannet. Du trenger ikke mye fuktighet.
  3. Puss mansjettknappen så forsiktig du klarer i 1–2 minutter.
  4. Dypp tannbørsten tilbake i vannet for å fjerne skitt, og gjenta punkt 3.
  5. Når du anser mansjettknappen som ren, finner du frem bomullskluten.
  6. Tørk mansjettknappen svært godt, gjerne lenger enn du tror er nødvendig.

Se gjerne gjennom vårt utvalg av mansjettknapper i mange ulike prisklasser.