Seilersko – fra båten til catwalken

Kan du ikke forskjellen på babord og styrbord? Ikke fortvil. Seilerskoen går sin seiersgang like mye på dekk som på land – både av estetiske og praktiske grunner.

I mange år har seilerskoen, også kalt seilsko eller båtsko, vært en av de mest klassiske, uformelle trendene for menn. Som navnet antyder, ble de opprinnelig laget for sjømenn og båtfolk i behov for en stødig sko på våte dekk. Det tok imidlertid ikke lang tid før også resten av verden fikk øynene opp for den tidløse og elegante modellen. Skoens praktiske gummisåle og unike design vekket oppmerksomheten til menn med alle mulige stiler.


Historien bak seilerskoen

For å finne tilbake til den første seilerskoen, må vi tilbake til 1935. Amerikaneren Paul Sperry grunnla skomerket Sperry Top-Sider med verdens første båtsko. Skoen var utviklet for seilere for å unngå at de skled på det våte dekket. Nesten 100 år senere har båtskoen funnet veien fra seilbåten til catwalken og er i høyeste grad en integrert del av enhver stilbevisst manns garderobe.


Slik går du kledd

Det er fire faktorer som spiller en rolle når du skal velge deg ut et nytt par båtsko: skoens uttrykk, passform, farge og materiale. Ettersom modellen er ettertraktet over en hel verden, kommer den i utallige utgaver, slik at du er garantert å finne en modell som skapt for deg – enten du foretrekker canvas, skinn eller et helt annet materiale.

Seilerskoen kan både dresses opp og ned, avhengig av hvilke planer du har for dagen. Akkompagnert av et par korte shorts eller løse chinos, er sommerstilen komplett. Mange velegnede bruksområder gjør dessuten skoen til en sann allrounder!


På stranden – Går ferden til stranden, er stilen i boks – trolig er denne lokasjonen den best egnede stedet for å sprade rundt i et par seilersko. De er designet for maritime aktiviteter!


På reise – Også på reisefot er de et optimalt valg, da skoen er både komfortabel å gå i, i tillegg til å være enkel å kippe av og på – noe som ikke er å forakte på lange, utmattende reiser.


På kontoret – De fleste arbeidsplasser i Norge fører en business casual-kleskode. Jobber du i et slikt miljø, er et par seilersko mer enn passende til resten av det avslappede forretningsantrekket ditt. Uten å gjøre for mye ut av seg, bidrar skoene til å gi stilen din det lille ekstra.


På date – Ikke bare er seilerskoen komfortabel og praktisk, den evner også å ta seg godt ut i sammenhenger hvor du ønsker å vise deg fra din beste side – og er følgelig et perfekt skovalg når du skal imponere en kvinne eller mann i senk.


Ikke gå i disse fellene

Ukompliserte sko til tross, det finnes et knippe leveregler hva gjelder båtskoen. For det første bør du for enhver pris unngå synlige sokker. Siden skoen er lavere enn ankelen, vil ankelsokker være for høye, mens «no show»-sokker som kun dekker tærne og hæl er det perfekte alternativet. Å skape en illusjon om at du går barbent i skoene, samtidig som du slipper klamme føtter, er stilfullt og ideelt i sommerhalvåret.

Bruk heller ikke båtskoen om vinteren, da snø, grus og salt vil ødelegge materialene. I tillegg vil du se noe malplassert ut ikledd et par sko som åpenbart er designet for varmere klima. Andre ganger du også bør vurdere annet skotøy, er i formelle tilstelninger. Seilersko passer ikke til slips eller dress – bruk den heller i en av hverdagens mange hverdagslige anledninger. Poloskjorter, chinos, shorts, jeans og t-skjorter er plagg som kommer svært godt overens med båtskoen.