Nytt regntøy? Ikke glem dette!

Med riktig tøy blir regnværet en fornøyelse – samtidig som du holder deg fasjonabel! Har du noen gang sett ut vinduet før du farter av gårde til jobb, og oppdaget at det bøtter ned? Litt fristende bare å bli hjemme? Ikke lysten på å bli våt og kald? Her er de beste tipsene.


Sjekk vannsøylen

Er du på jakt etter en robust jakke eller bukse? Den gylne standarden for hvordan vi måler regntetthet i regntøy er med en såkalt vannsøyle. Her måles rett og slett mengden vann et stykke stoff tåler før vannet renger gjennom. Målenheten som brukes er ofte millimeter, men kan også være meter.

De fleste regnklær av god kvalitet oppgir vannsøylen på vaskelappen. Det er likevel verdt å merke seg at det finnes de som bruker andre begrep rundt vanntetthet, som for eksempel «water proofness» og «waterproof fabric». Det du ser etter når det er snakk om vannsøyle, er at det står «mm» ved siden av tallet.

Vannsøyler varierer, og skal du ha en god regnjakke til en bytur holder det med en vannsøyle på 10.000 mm. Skal jakken brukes ute i naturen bør du velge en med høyere verdi – minst 15.000 mm.


Velg tøy som puster

Regntøy er så komplisert fordi det ikke bare skal holde vann ute, men også hindre at svetten renner på innsiden. Ren gummi er for eksempel helt fabelaktig når det kommer til vanntetthet, men kler du deg i ren gummi har fuktigheten kroppen din produserer ingen vei å gå. Det hjelper ikke med gode regnplagg hvis du blir våt av svette.

Fukttransport er med andre ord uhyre viktig for velbehaget. Ulike regntøysprodusenter utvikler forskjellige teknologier for å oppnå dette, og det er store forskjeller på regntøyet på markedet. Det er vanlig å benytte seg av Gore-Tex, et materiale mange forbinder med pustende klær eller sko.

Husk at dersom du beveger deg mye, vil kroppen produsere mer varme, og dermed også lettere gjøre deg svett og fuktig. Det er ikke alltid du klarer å komme deg hjem fra en joggetur i regnet uten å føle deg våt. Dette betyr likevel ikke alltid at regntøyet er dårlig, du kan rett og slett ha svettet for mye til at fukttransporten klarte å transportere alt ut av plaggene. Er det kjølig ute, bør du derfor velge riktig underlag – for eksempel ull – slik at du holder varmen selv om du blir våt


Riktig regntøy til riktig anledning

Skal du ut på tur i skog og mark? På jakt i fjellet, eller fisketur langs fosser og elver? Hvis du er på jakt etter regntøy til sportslige aktiviteter, er det lettere å prioritere komfort og funksjon fremfor utseende, enn hvis du skal ha regntøy til jobb eller fritidsbruk. Tenk over hvilke anledninger du trenger regntøyet til – kanskje kan du få i pose og sekk, eventuelt kan du helgardere deg med to sett.

Holdbarhet er også en viktig faktor, noe spesielt regntøy bør være. Det kan være vanskelig å avgjøre hvor holdbart et plagg er, men det finnes et par detaljer du bør holde øynene åpne for.


Slik sjekker du plaggets holdbarhet

Se alltid på sømmene til regntøyet du skal kjøpe; det er gjerne denne som ryker først. Sømmene bør være tette, og gjerne ha et lag på undersiden slik at det ikke kommer vann inn i de ørsmå nålehullene. Sjekk om glidelåsen glir godt og uanstrengt. På baksiden av glidelåsene bør det også være et beskyttende fôr, slik at vann ikke trenger gjennom. Sjekk at regntøyet har gode luftemuligheter og se til at alarmen ikke er festet i selve stoffet, men i sømmen. Har man brukt alarmer med nål som stikker gjennom stoffet, vil det ha oppstått et ørlite hull som lar vann trenge gjennom, og som dessuten kan utvide seg etterhvert.