Klesdesigner Pia Tjelta: - Jeg går mest i tights, jeg

Pia Tjelta om hvem hun drømmer om at skal gå med klærne hennes, hvordan #stilleforopptak har vært en inspirasjon og det aller største bomkjøpet.

Skuespiller Pia Tjelta har inntatt motebransjen med brask og bram. 2014 markerte startskuddet for hennes karriere som klesdesigner – og siden har det bare gått oppover og fremover. Ferner Jacobsen har fått et eksklusivt intervju med kvinnen som alltid har en emosjonell tilnærming til klesdesign.


1. Hvor kommer motivasjonen for klesdesign fra? Hvor langt tilbake strekker interessen seg?

– Jeg har samlet på kjoler siden jeg var liten, og har alltid hatt alt for mange vintagekjoler som enten er arvet eller funnet på ulike markeder rundt omkring i verden. Men jeg tror nok inspirasjonen strekker seg tilbake til min mormor, hun var en eksepsjonelt bevisst kvinne som kledde seg fantastisk. Det beste jeg visste da jeg var liten, var å leke butikk med enten henne eller farmor. De hadde begge noen misunnelsesverdige klesskap. I tillegg sydde mamma alle klærne til min søster og meg da vi var små, så jeg er jo i grunnen vokst opp med at klær er noe vi kan lage sjøl.


2. Hva ser du på som dine unike styrker som motedesigner?

– Hm ... unike? Nei, det var vanskelig å svare på. Kanskje at jeg ikke er så opptatt av mote, men mer av hvordan et plagg kjennes på kroppen? Jeg jobber nok med en emosjonell tilnærming til design, og bruker mange av de samme redskapene man gjør i teateret. Å bygge et plagg er nesten som å bygge en karakter. Jeg er ofte ute etter at plaggene skal gi en bestemt følelse.


3. Hva er din største bragd som designer?

– At vi har så utrolig fine kunder som til nå har vært trofaste! Dette er man jo veldig avhengig av i en oppstart. Støtten fra dem har betydd veldig mye!


4. Man kan på mange måter si at du er en helstøpt kulturpersonlighet. Hvilken overføringsverdi har bakgrunnen som skuespiller?

– Jeg opplever at de to yrkene komplementerer hverandre. Som sagt så tenker jeg ofte at en kjole skal skape en karakter, slik kostymer alltid har gjort for meg i mitt yrke som skuespiller. Jeg dikter ofte opp en liten historie eller ser for meg livet til, eller bare en kort situasjon til den som har på seg akkurat den eller den kjolen. Klær kan virke overflatisk, men i det øyeblikket noen tar på seg plagget så skapes det en historie i det. Og den tanken liker jeg godt, at plaggene kanskje skal få være med på noe viktig i noens liv. 


5. Kan du ta oss med i kulissene bak byTimo-samarbeidet? Hva lærte du? Hva var morsomst, og hva var mest krevende?

– Jeg er så takknemlig for det samarbeidet, det var jo det som for meg åpnet døra til noe jeg ikke visste at jeg elsket så mye – nemlig å få lage klær. Jeg lærte masse om produktutvikling og design og hadde ei veldig fin tid der. 


6. I fjor debuterte du som sjefsdesigner – med en noe utradisjonell presentasjon. Kan du fortelle om inspirasjonen bak?

– Det var så ellevilt mye jobb at jeg blir nesten utslitt bare av å tenke på det, haha. Men intensjonen min var å lage en feministisk parade som handla om at vi kvinner står sterkere samla. Inspirasjonen kom fra det enorme samholdet jeg opplevde under #stilleforopptak og kraften som ligger i felleskapet. Jeg ønsket å si noe om hvilken verden vi vil at ungene våre skal vokse opp i, hvilke forbilder vi må være for dem hvis vi ønsker at de skal vokse opp i et raust samfunn. 


7. Hvordan ser din egen garderobe ut?

– Jeg går mest i tights, jeg ... Jeg pynter meg kun når jeg skal ut. Men de hvite blusene er skapet mitt fullt av, og det har det vært de siste 20 årene. Så stilen min har nok ikke endret seg så mye. 


8. Hva kan vi vente oss fra din kant fremover?

– Vi har stadig planer om å ekspandere, men bygger sten for sten. 2019 blir et spennende år for oss, hvor vi satser på å bygge kolleksjonene våre større og på sikt ekspandere utenfor Norge også.


9. Hva er ditt verste bomkjøp?

– Jeg tror det må være noen gullsko formet som en sommerfugl fra Valentino ... De ligger fortsatt i esken sin og er aldri brukt.


10. Hvem i hele verden drømmer du om at skal kle seg i et plagg signert deg?

– Hm, det var et vanskelig spørsmål. Jeg tror jeg svarer Julianne Moore, for hun er jeg så fan av! Eventuelt Beyonce, siden det nå var lov å velge fra øverste hylle!

 

Her kan du bla deg gjennom kolleksjonene til Pia Tjelta i nettbutikken til Ferner Jacobsen!