Hvordan vasker du jeansen uten å ødelegge den?

Jeans vaskes i vann

Dersom jeansen er skitten og virkelig trenger en vask så husk å følge vaskeanvisningen nøye. For å bevare fargen best og lengst mulig burde du også vrenge jeansen før vask. NB! Ikke bruk tøymykner og vask sjeldnere enn du tror. 

 

Les også: Slik finner du perfekte jeans til din kropp

 

Vask jeansen sjeldent

Jo lenger du bruker jeansen uten å vaske den, jo mer skreddersydd vil den se ut når du bruker den. En tommelfingerregel kan være å vaske buksene etter hvert tiende bruk. På den måten vil du beholde passformen og unngå at buksen mister fasongen og blir slapp. Det er ingen skam i å vente enda lenger, kanskje klarer du til og med å vente til de begynner å lukte? Dersom jeansen har fått en flekk, kan du bruke en dampet klut eller en tannbørste for å fjerne disse i stedet for å vaske hele buksen.

Kaldt vann og lufttørking

Tørketrommelen er jeansens største fiende; du risikerer da både å krympe de og å gjøre de ekstremt stive og ubehagelige å ha på seg. Lufttørk derfor alltid jeansen, heng de gjerne opp ute hvis du har mulighet (men unngå direkte sollys, som kan ødelegge fargen). Da unngår du at jeansen krymper eller at stoffet får en vridning. Vreng gjerne buksen og heng den opp i skyggen, enten ute eller inne i et mørkt rom for å unngå falming.

Å vaske jeansen i kaldt vann beskytter buksene mot å falme og hjelper deg å holde på fargen du først forelsket deg i. Det er også lurt å vrenge buksen allerede før vask for å bevare buksens farge og fasong lengst mulig. 

 

Les også: Slik oppbevarer du klærne dine i garderoben

 

Ikke kast favorittjeansen

Slitasje på klær er uunngåelig, og det å kvitte deg med favorittbuksen du har brukt til den revner kan være trist. I stedet for å kvitte deg med buksen finnes det heldigvis mange muligheter til å reparere hull og slitasje med å sy på for eksempel patches. Det er ikke alltid du har tid eller utstyr til å gjøre dette selv, men hos Ferner jacobsen har vi flinke skreddere som kan hjelpe deg.

 

Les også: Reparere ødelagte klær? Så enkelt kan du gjøre det