Hva kan du om kleshengerens historie?

Det er lett å tenke at produktet du sannsynligvis bruker hver eneste dag, alltid har vært en del av garderoben. Likevel er kleshengeren faktisk yngre enn mange kanskje skulle tro.

En kleshenger er en anordning for å henge opp klær. Den lages vanligvis i materialene plast, tre eller stål, og brukes til å henge opp jakker, gensere, kjoler, skjorter og andre klær som krever strengere vedlikehold enn alle de krøllete plaggene i skuffen. Dette er fakta de fleste vet, men har du noen sinne tenkt på når den første kleshengeren så dagens lys og hvor den oppsto?


Hvem oppfant den første kleshengeren?

Hvem som kan påta seg æren som kleshengerens grunnlegger, strides de lærde om. Det er likevel en viss enighet om at den første utgaven dukket opp i 1869, av en mann ved navn O. A. North of New Britain, Conneticut. Også andre opp gjennom historien har blitt titulert som opphavsmenn.

En annen historie fra nordøstlige delen av USA skal ha det til at A. J. Parkhouse of Jackson, ansatt i et selskap i Michigan, en morgen i 1903 kom til jobb og ergret seg over at alle knaggene i gangen var opptatt. I stedet for å slenge jakken sin på gulvet, fant han en metalltråd som han bøyde til den formen vi i dag kjenner kleshengeren som. Christopher Cann er en tredje person som har blitt kreditert. Han skal ha funnet opp kleshengeren da han var student ved Boston University.

Les også: 5 enkle steg til en ryddig garderobe


Den norske kleshengeren

I dag består majoriteten av salget på det norske kleshengermarkedet importert fra Kina, Sverige, Danmark, Polen og Tyskland. Likevel sto vi på 1900-tallet for mye av produksjonen selv. Norsk Klæshengerfabrikk på Mysen var den største produsenten av kleshengere i treverk. Men plastens oppstandelse som bruksmateriale på 70-tallet gjorde at fabrikkene ble utkonkurrert og til slutt gikk konkurs.

Kanskje er det nettopp fra Norsk Klæshengerfabrikk at Holzweiler, det fremgangsrike norske klesmerket med søskenparet Susanne og Andreas Holzweiler i spissen, har hentet inspirasjon. Merket, som i senere tid har tatt steget ut av Norge og begynt å vise sine kommende kolleksjoner under Copenhagen Fashion Week, har en liten, hvit kleshenger som sin subtile signatur på plaggene. Mest kjent er «Hanger Hoodie» – båret av en rekke norske motepersonligheter, så vel som modellyndling Gigi Hadid.


En revolusjonerende oppfinnelse

Snart var det mange om benet som ville videreutvikle de første utgavene av den opprinnelige kleshengeren. At den ikke ble oppfunnet før 1800-tallet, virker kanskje rart for mange, da det revolusjonerende designet ikke bare gjør det mulig å ta bedre vare på klærne, da de blir opphengt slik de er ment å henge på en kropp. Det blir også svært mye lettere å organisere klesskapet og få plass til flere plagg på mindre areal.

I dag finnes det flust av ulike typer kleshengere. Noen har bredere endestykker for å bevare formen på plaggets skuldre, mens andre har klyper på hver sin side av stangen, perfekt for å henge opp bukser eller kjoler. Samtidig finnes det også egne buksehengere, dresshengere og jakkehengere – alle oppfyller de hver sin funksjon i garderoben.

Les også: Derfor bør du sende klærne dine på rens


Kleshengere «by Ferner Jacobsen»

Det sier seg selv at kvalitetsplagg fortjener å bli behandlet med kjærlighet. Derfor består vårt sortiment også at våre helt egne kleshengere, by Ferner Jacobsen. Kleshengerne er ikke bare laget i dype brun- og rødfarger med et elegant preg, også kvaliteten på treverket er avgjørende for at plaggene skal ivaretas på best mulig måte. Med brasiliansk tre og mahogany som materialer, kan du være trygg på at du har det beste innen klesoppbevaring.