Hva har man på seg på julebord?

O julebord med din glede! Hva sømmer seg til adventstidens ulike anledninger? Som en selvutnevnt «julebordconnoisseur», hjelper vi deg på veien.

Den berømte – og fryktede? – julebordsesongen er rett rundt hjørnet, og over det ganske land sitter muligens mange med skjegget i postkassa kvelden før, og lurer på om nettopp løsskjegg kanskje ikke er det foretrukne klesvalget for sesongens mange julebord.

Ulike julebord har ulike «klesdiskurser», avhengig av hvem man skal feire høytiden sammen med. Noen liker å finne frem den fineste finstasen, mens for andre er lowkey mer enn nok. Ta likevel disse tipsene med en klype salt – så lenge du kler deg varmt, er du klar for alt!

 

Les også: Den store skjorteguiden til mannen!


Julebord med vennegjengen

Julebord med vennegjengen, kanskje årets beste julebord? Noen liker å ta den helt ut, både hva gjelder servering, drikke, aktiviteter og antrekk. Andre er i andre enden, og er mer opptatt av at alle skal møte opp som de er. Ingen av disse ytterpunktene er en fasit på noen som helst slags måte. Er du redd for å komme enten over- eller underpyntet, kan det være et smart trekk å høre med noen av de andre deltakerne om hva de planlegger å gå i.

Skal dere være ett sted hele kvelden, eller er planen å forflytte festlighetene i løpet av natten? Ta høyde for at du kanskje må gå et stykke eller oppholde deg utendørs, og ta med skotøy og jakke du eventuelt vil ha behov for ved overganger.


Dette kan du gå for:

Kvinner

Pynt deg gjerne i en lang kjole eller kort kjole som du styler med dine høyeste pumps. Kanskje også med en nett, liten clutch til nattens eventyr?

Menn

Et par kule penbukser og din beste Eton-skjorte, satt sammen med et par box fresh derbys i brunt skinn. Husk for all del kalosjer som ivaretar skoene!

 

 

Les også: Hvordan kle seg på juleaften: 5 nydelige antrekk

 
Julebord med jobben

Som hovedregel er det vanlig å kle seg hakket mer konservativt når det er snakk om julebord med jobben, men ingen regel uten unntak. Du kjenner din arbeidsplass best; noen jobber har få ansatte med flat struktur, mens andre steder er modellen hakket mer hierarkisk. Ofte får man også gode venner gjennom jobben, mens på andre arbeidsplasser går det en tydeligere linje mellom jobb og privat.

Spesielt i jobbsammenheng kan det lønne seg (no pun intended) å forhøre seg med kollegene dine. En tommelfingerregel er uansett heller å komme litt overpyntet enn underpyntet – å vise at man har lagt tid og kjærlighet i antrekket gir et signal om at du verdsetter arbeidsplassen din og julebordet som har blitt stelt i stand.


Dette kan du gå for:

Kvinner

Velg et fargerikt skjørt til et antrekk som kan bestå av en mørk blazer og tynn bluse, akkompagnert av et par elegante pensko. Fullfør looken med et klassisk halskjede i sølv.

Menn

Her er det som regel dress som gjelder – selvfølgelig med et pent slips til. Du kan også vurdere en formell blazer med en klassisk, hvit skjorte. Husk nypussede dressko og kalosjer på veien.

 


Julebord med partneren

Essensen av julebord handler om å nyte god mat og drikke i førjulstiden. Ofte forbindes det med firmafester eller sosiale begivenheter i vennegjengen, men hvorfor ikke feire høytiden med kjæresten også? En kveld i deres ånd, hvor dere tar dere god tid til både fortæring og samtalen, kan være akkurat det dere trenger i en ellers travel periode.

Her er det bare fantasien som setter grenser for antrekket – å la det gli ut litt er helt i tråd med et kjærestejulebord. Skal dere ut og spise, eller være hverandres kokker? Litt avhengig av hva kvelden bringer, er dette definitivt en gyllen anledning for å imponere hverandre og overraske med et ekstra staselig antrekk.


Dette kan du gå for:

Kvinner

Den lille sorte er alltid et suverent alternativ, spesielt i selskap med klassisk pynt i ørene. Fullfør antrekket med et par stilige pumps i en kontrastfarge til svart.

Menn

Ser hun deg aldri i noe annet enn dressbukser, kan det være fint å løsne litt på snippen og ta på deg et par klassiske chinos. Bruk den gjerne sammen med en fin, hvit Stenströms-skjorte, elegante brogues og et nytt, stilfullt armbånd.

 

Les også: Hva er "Den lille sorte?"


Julebord med familien

Når hele familien samles, kan det være rot til både glede og frustrasjon. Uansett om du gleder deg eller ei, står definitivt mat alltid høyt på prioriteringslisten når slekta skal møtes. Dette er en kveld hvor de gode matopplevelsene står i fokus og du skal kunne kose deg, uten å være redd for å søle ribbesaft eller dessert på antrekket.

Det kan også være lurt å ta i betraktning at julemat er fet mat, og at det derfor kan være en gjennomtenkt idé å gå i et antrekk som ikke sitter så altfor stramt. Dessuten: Er du lei av å kle deg opp for førjultidens alle festligheter? Dette er en anledning du fint kommer unna med å være litt underpyntet.


Dette kan du gå for:

Kvinner

En avslappet, men pen og mørk kjole og et par lave pensko, stylet med en varm og klassisk, hvit strikkegenser med v-hals. Det er behagelig å være litt varm for en gangs skyld, er det ikke?

Menn

Lag på lag er et godt stikkord, så hva med å starte med en morsom julegenser, før du senere på kvelden tar av deg til penskjorte og fisker frem en kul blazer med et lommetørkle i lommen? Husk underdelen: gjerne et par penbukser og sko som matcher resten av antrekket.