Er det bare helsort som egner seg i begravelse?

Blant livets mange begivenheter, havner gjerne begravelser sist i rekken av sammenkomster vi gleder oss til. Likevel er det som regel ikke et alternativ å droppe å møte opp, aldri så vondt, vanskelig og ubehagelig det kan være. Spørsmålet mange stiller seg før dagen, er: hva skal jeg ha på meg?

Det er mange formaliteter knyttet til en begravelse, og ikke alltid lett å vite hvordan man skal opptre. Alt fra hvor man skal sette seg i kirken, på hvilket tidspunkt det passer å kondolere (mange kvier seg til og med for å si ordet «kondolerer»), når man kan overrekke blomster, hvor man skal sette seg i minnesamværet og ikke minst om og når det passer seg å si noen ord.

Før selve dagen lurer også mange på om et antrekk i sort fra topp til tå, absolutt er påkrevd. For kanskje hadde det vært hyggelig å hylle livet til den avdøde ved å kle seg i noe annet? Her er noen råd på veien til de usikre.


Spør familien først

Sort fra topp til tå er uten tvil den vanligste kleskoden i begravelser. Skulle familien ha andre ønsker for dagen, er det vanlig å opplyse om dette, enten i dødsannonsen eller direkte fra familien. Dersom ikke annet er oppgitt, kan du ta utgangspunkt i at du skal kle deg deretter.


Den vanligste kleskoden

Menn

I begravelse er det kleskoden mørk dress som gjelder. Denne gjelder for kvinner også, selv om de selvfølgelig ikke er forventet at møter opp i dress. For menn betyr mørk dress aller helst en sort dress, men til nød vil en mørk grå eller mørk blå dress være ok. Finn frem den mest formelle dressen du har, en ensfarget hvit skjorte uten mønster og et mørkt eller sort slips. Skotøyet skal også være formelt, og skoene nypusset.

Kvinner

Når det kommer til kvinnene, er det – som det gjerne er – ikke hogget i sten hva kleskode mørk dress skal være. Likevel er tommelfingerregelen for begravelser at man skal kle seg i en kne- eller ankellang formell kjole. Med formell mener vi at den skal ha et pent materiale, uten særlig iøynefallende detaljer. Antrekket skal i sin helhet være anstendig, uten dristige detaljer som høy splitt eller dyp utringning. Kjolen skal selvfølgelig også være sort, til nød mørk, og skoene bør være sorte pensko. Skal du ha med deg veske, bør denne også være mørk og nøytral.


Samles i sorgen og feire livet

Selv om det vanligste og mest korrekte er å gå ikledd mørke, formelle plagg, finnes det også eksempler på begravelser hvor familien fokuserer på å feire livet til den avdøde. Dette kan det være flere grunner til. Kanskje var det et ønske fra den avdøde selv at avskjeden ikke kun skulle bli en sorgens dag og at gjestene derfor inviteres til å møte opp i farger eller hvitt. Det finnes også eksempler på foreldre som har mistet barna sine, og som ber om at de oppmøtte kler seg i farger, for å gjenspeile den avdøde eller for å gjøre atmosfæren noe «lettere».

Oppsummert bør du definitivt ha en grunn dersom du velger å møte opp i noe annet enn svart. En fin huskeregel uansett hva du velger å gå i, er at antrekket ikke skal trekke særlig oppmerksomhet. Begravelse er en av livets fire største begivenheter (tradisjonelt sett har man regnet dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse som de fire store) og du bør ha en så nøytral fremtoning som mulig, av respekt for de andre sørgende som også har mistet en de var glade i.