Du er invitert! Kleskode: kjole og hvitt

Redd for bunadspolitiet? Du har ikke møtt et ekte motepoliti før du har stått ansikt til ansikt med gallapolitiet. Dette må du vite om kjole og hvitt.

Denne kleskoden, som også kalles snippkjole eller livkjole, er det flotteste pentøyet en mann kan gå til anskaffelse av. Opprinnelig båret av velstående og stilbevisste engelskmenn på 1800-tallet, er det i dag uten unntak det mest formelle antrekket for både kvinner og menn. Og den kommer med et hav av regler og retningslinjer.


Dette betyr kjole og hvitt for menn

Mange forveksler kjole og hvitt med smoking. Det er feil, da dette er to ulike kleskoder – førstnevnte hakket mer pyntet. Kjole og hvitt er et meget stilfullt og korrekt valg, hvor typiske anledninger er slottsball, galla, bryllup og andre formelle seremonier, men det vil alltid stå eksplisitt i invitasjonen.

Antrekket består av en sort livkjole, sorte dressbukser, hvit skjorte med bryst, mansjettknapper i gull, hvit sløyfe, sort eller hvit vest og sorte lakksko. Puh! Fikk du med deg alt? Ikke? Da bør du lese gjennom én gang til, før vi tar fatt på reglene.


Jakken

Jakken er laget av enten ull eller mohair, med sort silkeslag. Også knappene er trukket med samme silkeslag. Den er dobbeltspent, men skal aldri kneppes. Fronten på jakken er kort, mens baksiden har to lange snipper – derav navnet – og er delt som en svalehale. Den skal rekke ned til kneskålen.


Buksen

Buksen har ikke beltestropper eller oppbrett og er av samme materiale som jakken. Eventuelle bukseseler skal være hvite.


Skjorten

Fargen skal være skarp hvit, ingen andre nyanser. Skjorten må sitte som støpt, og skal brettes ned i buksene, som skal sitte noe høyere enn vanlig.


Vesten

I selskap med kun menn til stede, skal svart vest benyttes. Består derimot gallaen også av kvinner, er hvit vest rett etikette. Vesten beholdes på til enhver tid.


Skoene

Dresskoene må være i lakk og er alltid sorte. Ved bruk av bukseseler skal disse være hvite. Husk sorte silkesokker.


Tilbehøret

Hvite hansker skal alltid benyttes utendørs. Lommeur, mansjett- og skjorteknapper bør være i gull. Du skal ikke ha klokke rundt armleddet, men et lommeur med lenke.


Skikk og bruk

Kjole og hvitt skal på tradisjonelt og generelt grunnlag ikke benyttes før etter kl. 18.00, men det finnes likevel unntak som bekrefter regelen. Videre er kutymen at man aldri skal løpe i kjole og hvitt, sitte på snippene, løsne på sløyfen, ta av jakken eller drikke seg full.


Dette betyr kjole og hvitt for kvinner

Det finnes vesentlig flere gyldige kjole og hvitt-uniformer for kvinner, og derfor er det også lettere å vite hva man skal ha på seg. Eller? Der etiketten for menn er klokkeklar og nokså streng, er det på en annen måte mer vrient for kvinner å vite hva som er passende.

Bunad er i Norge sidestilt med snippkjole til galla og kommer med sine respektive føringer. Vi skal imidlertid ta for oss de andre antrekkene.

I all hovedsak må kjolen være svært formell og fotsid. Selv om det ikke er påkrevd, er det lange tradisjoner for å vise frem en anstendig del av halsen og brystet, såkalt décolletage. Har du en nydelig ballkjole til rett under knærne hengende i skapet som lengter etter å få skinne? Dette er ikke anledningen – lang kjole er et absolutt minstekrav.


Smykker

Dette er virkelig anledningen for å børste støv av garderobens flotteste smykker. Gull og sølv, diamanter og edelstener – eller bare noe som ligner. Mange velger å benytte seg av tiaraer, men tradisjonelt sett er det kun tillatt etter man er gift. Det er ukorrekt for unge jenter å gå ikledd tiara.


Hansker

Lange, hvite hansker skal helst brukes i galla, middager og andre kjole og hvitt-anledninger, men heller ikke dette vil gallapolitiet arrestere en for, dersom man møter opp uten. Hanskene ser absolutt finest ut til en kjole med korte ermer, og skal brukes på vei til selskapet, ved alle håndtrykk og under dans. Ved middagsbordet skal de ligge på fanget, under servietten – selvfølgelig etter at man, finger for finger, elegant har tatt dem av seg.


Veske

Her er de gylne stikkordene liten, nøytral og elegant.