Derfor bør du sende klærne dine på rens

Når ordet «renseri» nærmest er på vei ut av vokabularet, er det lett å glemme hvordan tekstilrenserne gjør en uvurderlig jobb for garderobens edle skatter.

Som et resultat av et stort utvalg billigkjeder, er det tilnærmet tørketid for renseriene. Når prisen for å rense en bukse er den samme som en ny, er jo valget gjerne enkelt. Her er grunnene til at ditt neste googlesøk bør være «renseri nær [din plassering]».


Dry cleaning er tørrens – eller?

Det engelske uttrykket for rens er misvisende, da plagget faktisk gjennomvåtes under prosessen. Korrekt betegnelse på norsk vil være kjemisk rensing. Det går i all hovedsak ut på å rengjøre plagget mye mer skånsomt enn ved en vanlig vask – selv på de fineste programmene med de fineste vaskemidlene.


Snill også mot slemme flekker

Avhengig av hvor skittent plagget er, finnes det flere løsninger. Den enkleste formen består av en tur i rensemaskinen, men som oftest blir prosessen supplert med damping og pressing av tøyet. Organiske løsemidler angriper og løser opp olje- og fettflekker. Fordi det oppstår en kjemisk forbindelse, fester smusset seg i rensevæsken, som igjen trekkes ut av tøyet når tøyet skylles. De vanligste løsemidlene er noe som heter tetrakloretylen og hydrokarboner.

Har du vært ordentlig uheldig og sølt på et veldig sart plagg, er ikke nødvendigvis alt håp ute. Renseriene har svært kvalitetssikkert og skånsomt vaskemiddel, og ved behov tilsettes en renseforsterker som får bukt med de verste flekkene – samtidig som plaggets form, farge og kvalitet opprettholdes.


Lønnsomme skjortepakker

I takt med globalisering og profesjonalisering av mange yrkesgrupper, blir det stadig vanligere for både kvinner og menn å ha mange skjorter i skapet. Renseriene vet verdien av en plettfri, nystrøket skjorte og tilbyr derfor ofte såkalte «skjortepakker»; for en rabattert pris får du renset opp til 100 skjorter samtidig. Noen steder holder også av en viss kapasitet, slik at de som har hastverk, og er villige til å betale litt ekstra, kan hente tøyet neste virkedag.


Reduserer slitasje på kvalitet og passform

Ved å rense klærne dine, vil du oppleve at tøyet vil krympe betraktelig mindre over tid og at det tar svært mye lengre tid før fargene falmer. Klær er til syvende og sist en forbruksvare og det er uunngåelig at de etterhvert ikke bærer preg av tidens tann. Du reduserer imidlertid slitasjen betraktelig ved å rense, fremfor å vaske. Materialenes konstruksjon utsettes for mindre slitasje, noe som opprettholder både utseende, passform og drapering.


Disse klærne bør alltid sendes på rens

Arvegods og andre dyrebare antrekk som bunader og dresser, men også plagg med broderier og sarte materialer, bør i høyeste grad styre unna vaskemaskinen. Ta det heller med til ditt lokale renseri – og sørg for at stedet har gode referanser. Det er jo gjerne på grunn av plaggenes affeksjons- og/eller økonomiske verdier, eller i visse tilfeller at de er fullstendig uerstattelige, at du sender tøyet på rens i første omgang.