Den ultimate ordlisten for alle fashionistaer

En salig blanding av engelske og norske moteuttrykk gjør det lett å bli forvirret. Er FW og AW det samme, og hva betyr egentlig Prêt-à-Porter? Her får du oversikten.

 

Apparel
: Et annet ord for klær. Også kalt garnment.


Autumn/Winter (AW): Se Fall/Winter.


Catwalk: Motescenen hvor nye kleskolleksjoner (se eget punkt) blir vist frem. Også kalt runway.


Cruise Collection: En kleskolleksjon som fyller tomrommet mellom Fall/Winter (i butikk fra august og utover) og Spring/Summer (i butikk fra januar og utover), bestående av typiske ferieplagg. Stadig vanligere blant de store motehusene for å opprettholde relevans gjennom hele året.


Drape: Måten et materiale eller plagg sitter på kroppen, mest brukt i haute couture (se eget punkt).


Fall/Winter (FW): Betegnelse på en kleskolleksjon bestående av plagg til høst- og vinterbruk. Lanseres på catwalken (se eget punkt) rundt februar, og kommer i butikk fra august. En kolleksjon som vises i februar 2018 heter FW18. Blir også kalt Autumn/Winter (AW).


Fast fashion: Et moderne begrep som brukes for å uttrykke at trendene fra catwalken blir plukket opp av billigkjedene, som umiddelbart pusher lignende produkter ut i sine egne butikker til svært lave priser.


Front row: Den seteraden som er plassert nærmest catwalken på en motevisning. Kun nøye utvalgte, innflytelsesrike personer er å finne på denne raden: moteredaktører, journalister, fotografer, designere og store influencere.


Haute couture: En betegnelse på plagg som er sydd til én spesifikk kunde.


High-end fashion: Hvilke designere og motehus som går under denne paraplyen er svært omdiskutert. Kort sagt kan man likevel si at det er dyre plagg, med svært luksuriøse materialer, designet av motedesignere.


Holiday Collection
: Se Cruise Collection.


Kolleksjon: Et utvalg antrekk og klær som motedesignere eller motehus har satt sammen i forkant av en sesong – gjerne med en synligere eller mindre synlig rød tråd. Det finnes ingen regler for antall plagg, men rundt 25-35 er vanlig.


Look book: En bildeserie som presenterer en kleskolleksjon, ment for å friste både motepresse, innkjøpere og forbrukere.


Målsøm: Å designe sin egen dress, jakke og skjorte, ut i fra en rekke prøveplagg. Man velger stoff, fôr, knapper og design etter behov og smak.


Pre-Fall Collection: En kleskolleksjon som fyller tomrommet mellom Spring/Summer (i butikk fra januar og utover) og Fall/Winter (i butikk fra august og utover), bestående av typiske høst- og sensommerplagg. Stadig vanligere blant de store motehusene for å opprettholde relevans gjennom hele året.


Prêt-à-Porter: Det franske ordet for ready-to-wear. Se punkt under.


Ready-to-wear: Betyr «klar til å bæres» og betegner klær sydd etter standardmål. Står i motsetning til haute couture (se eget punkt).


Resort Collection: Se Cruise Collection.


Runway: Se Catwalk.


Sample sale: Motehus opparbeider seg en god del «prøveplagg» som av ulike grunner aldri finner veien butikkene. Fra tid til annen blir disse plaggene solgt til svært nedsatte priser.


See now, buy now: Et fremvoksende fenomen som går ut på at stadig flere motehus dropper å la det gå måneder fra visningen på catwalken, til klærne blir tilgjengelig i butikk. I stedet for blir plaggene tilgjengelig umiddelbart etter visningene.


September: Den første måneden i moteåret, og begynnelsen på en ny sesong. September er den største og viktigste måneden i moteindustriens kalender.


Spring/Summer: Betegnelse på en kleskolleksjon bestående av plagg til vår- og sommerbruk. Lanseres på catwalken (se eget punkt) rundt august, og kommer i butikk fra februar. En kolleksjon som vises i august 2018 heter SS19.


Statement piece: Et oppmerksomhetsvekkende klesplagg, enten på grunn av plaggets farge, print eller form. Man har gjerne ikke på seg mer enn ett statement piece av gangen. Også kalt it-plagg.