Den store skjorteguiden til mannen

Det finnes ikke noe kjekkere enn en mann i skjorte. Men dersom skjorten er feil for din kropp, eller har en farge som gjør huden sliten kan du fort se alt annet enn flott ut.

Er du en av de som holder deg til det du alltid har gjort? Liker ikke å kaste bort tid, så du tar kun en svipptur innom butikken og røsker med deg en skjorte i medium, og satser på at det går greit? Det stemmer nok at herrer har mindre å velge i enn damer når det kommer til fasonger, størrelser og farger, men det betyr ikke at jobben er enklere. Snarere tvert imot kanskje! Her er rådene som veileder deg gjennom skjortejungelen.  


Ikke mist deg selv i posete størrelser

Har du litt ekstra mage kan det være lett å velge en stor størrelse som sitter løst over midjen. Likevel oppnår du kanskje ikke ønsket effekt ved å prøve å gjemme deg bort under løst stoff. Du kan faktisk risikere å se større ut dersom skjorten henger og slenger. Velg heller en modell som er god i passformen, og som er rett størrelse for din kropp. Usikker på egen klesstørrelse? De ansatte i butikken vil kunne hjelpe deg med å finne rette mål, slik at du ikke drukner i klærne.

Husk – hvis klærne er formtilpasset ser formen din ofte bedre ut.  


Mønstre er din venn

Du bør heller ikke frykte mønstrede skjorter. Ved å velge en ensfarget skjorte i håp om at den vil skape en slankere illusjon kan du ende opp med å gjøre deg selv en bjørnetjeneste. En stor blokk med farge vil nemlig kunne fremheve magen mer enn å skjule den, mens mønstre kan hjelpe til med å distrahere øyet.

Tips – vær litt vågal og test ut noe nytt. Du kan bli positivt overrasket over resultatet.


Unngå Hulk-effekten

Kroppsnære skjorter kan fremheve flotte skuldre, trente midjer og muskuløse armer. De kan også som sagt gjøre underverker for større menn med mer rundt livet.  

MEN! Unngå en skjorte som nærmest revner dersom du strekker på armene eller nyser litt kraftig. Skriker knappene om hjelp og du kjenner at det strammer seg ubehagelig over nakke og skuldre bør du trappe opp en liten størrelse.

Råd – Pass også på ermene. Blir de for korte ser du raskt ut som en tenåring som har vokst for fort.
 


Høst, vinter, vår eller sommer?

Å finne ut hvilken hudtone du har er ikke bare noe damer bør gjøre. For å se flott ut i en skjorte kan fargen være avgjørende. Noen ganger kan farger krasje med ditt utseende. Kjør derfor en fargeanalyse for å finne ut hva du bør satse på og hva du bør holde deg unna. Vi deler ofte menneskers farger og toner i fire kategorier: Høst, vinter, vår og sommer. Hvilken type du er kommer an på dine undertoner og din generelle fargeprofil. Hårfargen og hudfargen din har undertoner du må tenke på. Det er også andre toner i hår og hud du må vurdere, samt øyenfargen din selvsagt.

Det ligger flere tester på nett hvor du lett kan identifisere hvilken «årstid» du er. Dersom du vil ha ekstra god hjelp kan du stikke innom en sminkebutikk og få råd fra de ansatte.

Tips – bruk litt tid på å bli kjent med dine hud- og hårtoner. Det kommer til å lønne seg, vi lover!  


Formell eller casual?

Det du alltid bør identifisere før du kjøper deg en ny skjorte er hvorvidt du skal bruke den til en formell sammenkomst eller i en uformell setting. Passform, farge, stoff, krage og andre detaljer kan avgjøre hvorvidt skjorta passer til selskaper, på jobb eller på fritiden din. Button down er skjorter tilpasset fritidsbruk, og skal aldri brukes med dress. Lyse og avslappede farger passer også perfekt til fritidsbruk, spesielt om sommeren. I kaldere årstider kan varme farger fungere bedre, gjerne i myke stoffer som flanell og bomull.

Skal du kjøpe en penskjorte bør passformen være optimal. Velg et kvalitetsmateriale, gjerne i et luksuriøst stoff, og pass alltid – alltid på at skjorten er nystrøket!

Husk – alle menn bør ha både penskjorter og hverdagsskjorter i klesskapet. Da er du klar for alle situasjoner.


Kvalitet over kvantitet

Til syvende og sist er det viktig å påpeke at enhver skjorte som ikke er av god kvalitet fort vil se – nettopp billig ut. Dersom du ikke liker å dra på shopping er det også en god investering å kjøpe en ordentlig kvalitetskorta som varer i mange år. Dermed vil du ha mindre behov for å oppgradere garderoben titt og ofte.

Med alle disse tipsene bør skjortekjøpet gå som en lek. Og blir det for vanskelig må du aldri være redd for å spørre om hjelp. Ansatte hos Ferner Jacobsen vil kunne veilede deg til det perfekte valget.