By eller fjell – her er tips for årets påskeantrekk!

Påskeferien nærmer seg og om bare noen dager inntar nordmenn over hele landet fjellheimen, hytteveggen og skiheisene. Eller er du en av de som planlegger å bli igjen i byen, nyte sola og for en gangs skyld få plass utenfor favorittbaren din? Her får du en oversikt over hvilke trender og tendenser som gjør seg gjeldene i påskesola.


Sportswear-trenden

Moteekspert og journalist Ida Elise Eide Einarsdóttir peker på sportswear-trenden som lenge har stått sterkt i motebildet, og som man trolig vil se blant mange på påskefjellet i år.

– I dag fusjoneres mote og sport, og også mote og tech på et helt annet nivå enn tidligere. Samtidig har også forbrukerne fått mer penger mellom hendene og har blitt mer opptatt av å handle mindre, men mer ‘riktig’, sier Einarsdóttir.

Moteeksperten legger vekt på at vi i dag gjerne bruker penger på klær, men det skal være produkter som oppfyller våre høye krav til både kvalitet, materialer og også egenskaper.

Sportswear har gått fra å være en trend til å bli en mer integrert del av bransjen forteller Einarsdóttir videre. I bresjen for dette har store, internasjonale motehus vist vei.

– Ta Lacoste for eksempel som skal modernisere sportsmerket og som nå satser med ny sjefsdesigner, eller Tommy Hilfiger som nylig slapp sin første sportswear-kolleksjon. Det er ingen tvil om at sportswear er kommet for å bli, sier Einarsdóttir.

Einarsdóttir spår at sportswear trenden vil stå sterkt på påskefjellet i år.

– Det åpenbare fokuset på komfort er nok også en av grunnene til at nettopp sportswear står sterkt. Ikke minst fokuset på opplevelse - i en stadig mer digital verden kommer reaksjonen gjerne i form av en kontrast, som her i form av en opplevelse enten det er på tennisbanen eller i skiløypa.


Gi antrekket et preg av retro

Carl-Christian Ferner har lagt merke til denne tendensen hos Ferner Jacobsen. Plagg med et sporty og retro utrykk er populære i tiden frem mot påske. For mange er påsken viktig og kan være en av de fineste tidene på året dersom været er bra. Hos Ferner Jacobsen skilles det mellom to forskjellige typer i denne perioden, de som skal til fjells og de som enten forlater Norge for å reise sydover til varmere strøk eller holder seg i byen.

– For de som reiser til fjellheimen opplever vi at nikkers med tilhørende nikkers-strømper fremdeles er det som gjelder. Kundene våre har alltid vært opptatte av kvalitet, og vi opplever at dette blir viktigere for de yngre også. Folk er i dag generelt mer kvalitetsbevisste og opptatt av gode materialer og plagg som skal vare. De populære skinn-nikkersene fra Arnold Weiss er det flere som spør etter, sier Carl-Christian Ferner, deleier og ansvarlig for herreavdelingen hos Ferner Jacobsen. 

Stylist Sunniva Hartgen tror vi kan forvente å se moon boots, flere kjeledresser og sprekere boblejakker med knallfarger og synlige detaljer på påskefjellet i år.

– Samtidig som skitøyet har blitt mer teknisk, har det også beveget seg inn i en mer fasjonabel stil. Man kan finne skijakker som kan minne om blazere, kjeledresser man omtrent kan gå på byen med og samtidig ser vi at "fjellet" har beveget seg ned på bakkeplan med for eksempel "gorpcore"-trenden som har vært aktiv en stund. Det er ikke lenger snakk om å være enten eller, man kan være både praktisk óg pen i tøyet, selv i løypa, sier Hartgen.

En trend som ser ut til å gå igjen år etter år er lette dunjakker. Et plagg som er enkelt og komfortabelt å slenge på seg når sola står på, men vinden gjør det litt kjølig.

– Lette dunjakker er fremdeles en favoritt hos mange og nå ser vi også en større interesse for fargerike varianter enn tidligere. Jakkene fra Parajumpers, Moncler, Quartz og Colmar er svært populære, sier Ferner og fortsetter:

– Strikk er kanskje ikke så overraskende noe de fleste ser etter for påskegarderoben. Også her er fargetrenden i vinden og gjerne gensere med et retro-preg. Gensere fra Conte of Florence og Skidress er klare favoritter.


Våren og bar asfalt

For de som nyter den bare asfalten er sneaker-sesongen offisielt i gang. Om du likevel ønsker et innslag av sportswear i antrekket finnes det flere byvennlige varianter av fjellskoen som har stått sterkt i motebildet den siste tiden, påpeker stylisten.

– Hvis du er litt ekstra glad i vintersko, men ønsker en litt mer trendy og byvennlig variant, har Diemme et godt utvalg av den inspirerte fjellskoen, sier Hartgen og fortsetter:

– Når det kommer til tilbehør er store solbriller tilbake for fullt, og vi ser at disse er godt representert hos de fleste motehusene. Det finnes store solbriller for alle stiltyper, så her finner du definitivt noe som passer deg. Farget glass er forresten pluss i boka, avslutter Hartgen.

De som inntar byen i påsken eller setter snuten sydover er naturligvis mer interessert i vår- og sommerplagg. Generelt er påsken for mange et skille mellom vinter og vår, og Ferner merker at mange er klar for en lettere garderobe hvor de er på utkikk etter vårfavoritter mer enn de typiske vinterproduktene.

- For de som blir igjen i byen er den ikoniske trenchcoaten en sikker vinner. Naturfarger, og da spesielt beige, er de tydeligste fargetonene som vi kan forvente å se mye av i motebildet i vår. Sammen med en deilig strikkegenser og sneakers er du klar for å innta bypåsken, avslutter Ferner.