5 enkle steg til en ryddig garderobe

Går du under kategorien «rot i systemet» eller «system i rotet»? Eller er kanskje klesskapet et eneste stort kaos? Med disse tipsene trenger du muligens aldri å rydde igjen.

Første bud er å sette av god tid, så lag en avtale med deg selv. Forbered en oppløftende spilleliste på forhånd, så du ikke ender opp med å sitte på mobilen, febrilsk letende etter en kickstart. Kanskje kan også en dusj være en behagelig måte å starte oppryddingen på?

Denne organiseringen er samtidig et perfekt tidspunkt å vaske ned garderoben din på – du kommer plutselig til i kriker og kroker som vanligvis er mindre tilgjengelige.


1. Lokaliser din akilleshæl

Når det kommer til klesskapet, har de fleste sin egen metode for å holde det ryddig. Noen har rot i systemet, andre system i rotet. Det finnes uansett ikke én universell utfordring som alle sliter med. Finn ut av hvor skoen trykker: er problemet at soveromsgulvet overtar for klesskapet? Har du plassmangel? Vanskelig for å finne igjen plagg? Lokaliser utfordringen din og du er allerede godt på vei til å få bukt med problemet – eller i det minste finne motivasjon for å gjøre en endring.


2. Tøm garderoben for alt

Lik som slagordet til et opphørssalg: alt skal vekk! Ta absolutt alt ut av klesskapet ditt, inkludert plaggene du vet at du skal beholde. Ikke bare får du øynene opp for hva du har nok av, hva du trenger og hva du kan kvitte deg med – dette er også en ypperlig anledning til å tørke støv (no pun intended) av gamle skatter og vaske ned garderoben.


3. Slik vet du hva du skal beholde

«Denne genseren er fin... Men ikke i dag» ... Hører du din egen stemme når du leser dette? Kan du i tillegg huske å ha tenkt det opptil flere ganger, hva gjelder det samme plagget? Alle har vi noen plagg vi tviholder på, selv om vi sjelden eller aldri har brukt eller bruker det lenger. Enten det er feil størrelse, et litt vågalt snitt, en uvanlig farge eller noe helt annet – det er forbausende lett å la være å kvitte seg med plagg, fordi «plutselig en dag får jeg lyst til å ha det på meg».

Tenk deg om: Har jeg brukt dette plagget det siste året? Ikke? Ta en vurdering på om det fortsatt kvalifiserer til garderobeplass. Er du usikker, sett en tidsfrist på et par måneder. Har du fremdeles ikke brukt plagget innen da, er det sannsynligvis på tide å la noen andre få glede av det. Heldigvis er gjenbruksgleden hos mange stor. Fine plagg kan selges eller gis bort, enten til venner og familie eller veldedige organisasjoner som Fretex og UFF, mens undertøy og ødelagte klær kan kastes eller resirkuleres.


4. Oppbevaringssystem tilpasset din garderobe

Det finnes ikke ett universalt oppbevaringssystem som fungerer for alle. Noen garderober er dominert av sko eller blazere, mens andre har overvekt av bukser eller skjorter. Hva trenger du mest plass til? Små oppbevaringsbokser for undertøy er en perfekt måte å opprettholde system i rotet på – du kan slenge sokkene i én kurv, truser eller boksere i neste.

Har du plagg liggende som egentlig bør henge, kan det være en god idé å gå til anskaffelse av nye, like kleshengere. Det gir garderoben et helhetspreg og vil forhåpentligvis føre til at det blir lettere å henge opp plaggene på slutten av dagen. Velg en kleshenger som ikke er for tykk, så får du plass til flere på rekkverket.


5. Lag et sorteringssystem som gir mening

Det finnes mange måter å sortere klesskapet sitt på: etter farger, materialer eller årstid – eller etter hvilke anledninger klærne passer til. Jobbantrekkene ligger ett sted, festplaggene et annet sted, fritidsklær et tredje og kanskje en liten hylle eller skuff til søndagsuniformen.